Meyve Sabunu Yapımı
22 Temmuz 2024

Meyve Sabunu Yapımı

Meyve Sabunu

Meyve sabunu, su ile birleştiğinde temizlik amacıyla kullanılan, meyve içerikli ve şekilli bir sabun türüdür. Meyve sabunu, bitkisel, hayvansal ve kimyasal nitelikli ürünler ile yapılmaktadır. Bu ürünlerin içerisinde serbest halde bulunan yağ asit tuzlarının işlenmesiyle karboksili asitlerden birçok meyve sabunu üretilebilir. Bu sabun, vücut, el, ayak ve saç temizliği amacının dışında bazı kozmetik ürünleri içerisinde vücut arındırıcı losyon, temizleme kremi ve spreyi olarak da kullanılmaktadır. Ayrıca, mobilya, halı, yer zemini, duvar ve metal eşyaların temizlenmesinde de kullanılmaktadır. Özellikle metallerin paslanmasını önleyici bir etken olarak öne çıkmaktadır.

Meyve sabunu, her tür renk ve meyve şekillerine yönelik de üretilmektedir. Şeftali, üzüm, karpuz, kavun, kiraz, erik, kayısı, çilek, elma, ayva, armut, muz, portakal ve binlerce çeşit meyve biçimi ve aroması ile üretilmektedir. Hoş bir görünüm sağlaması kullanıcı tarafından ilgi çekmektedir. Hal böyle olunca bu şık görünümlü ve güzel kokulu sabunlar raflarda ön sırada yer almaktadır. Göze hitap eden bu cezbedici sabunun olumsuz yanı sert su ile pek köpürme işlemi yapamamasıdır. Köpürme etkisi olmadığında temizleme etkisini yitirmektedir. Bunun sebebi sert su içerisinde yer alan kalsiyum ve magnezyumun meyve sabunu ile etkileşimidir. Öte yandan renklendirici katkı maddelerinin varlığı da bu yönde olumsuz etki yaratır. Sert suyun niteliğinin yumuşak olması bu sabunun çözeltisi için önem taşır.

Meyve Sabunu Nasıl Yapılır?

Rengarenk ve çeşitli meyve şekilleriyle elde edilmek istenen bu sabunun yapımı aşamasında öncelikle organik meyve kullanımı gerektirir. Renk ve aroma yönünden doğal ürünlerin meyve sabunu yapımı için kullanılması sağlık bakımından oldukça önemlidir. Bu doğrultuda üretim genel anlamda sıcak presleme veya ekstraksiyon yöntemi ile elde edilen değersiz yağlar kullanılır. Fakat doğal meyve sabunu üretimi için bitkisel ve hayvansal yağların kullanımı kimyasal ürünlerden ziyade daha uygundur. Hindistan cevizi, vişne, şeftali, badem, kayısı yağı gibi ürünler meyve parçacıklarıyla beraber sabun üretimi için kullanılır. Üretim sırasında istenilen meyve yağları ve parçacıklarının yanı sıra sodyum hidroksit veya potasyum hidroksit bazları kullanılır. Bunlar uygun bir kazan dahilinde iç içe karıştırılarak kaynatılır. Böylece sabunlaşma işleminin ilk aşaması gerçekleşir. Hazırlanan meyve sabunu soğumadan sıcak bir şekilde kalıplara aktarılır ve şekil elde etmesi için kurumaya bırakılır. Kalıpta sert bir yapıya sahip olan meyve sabunu istenilen parçalar halinde kesilir. Bu işlem bittikten sonraki aşamada ise bu ürünün yapısında kalan suyun kuruması için uygun bir alanda tekrar kurumaya bırakılır. Tam anlamıyla yapımı tamamlanan meyve sabunu paketleme işlemiyle kullanıma hazır hale getirilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni