Sabun ÇiçeğiSabun Çiçeği, Karanfilgiller familyasından olan, ana yurdu tam olarak bilinmeyen ancak Asya ve Avrupa kıtasında daha yaygın olarak bulunan, özellikle 1000 metre rakımlı ve nemli ortamlarda (özellikle Karadeniz bölgesinde) çay ve dere kenarlarında, çakıllı, kumsal, vadilerde ve rutubetli yerlerde yetişen bir bitkidir. Diğer isimleri arasında çöven otu, karga sabunu ve köpürgen bulunur. 50-100 cm'ye kadar boylanabilen dayanıklı ve otsu bir bitkidir. Sabun çiçeğinin tabanında kırmızı, üst tarafında ise açık yeşil renkte yuvarlak kesitli ve sert yapılı bir gövdesi vardır. Yaprakları solmuş gibi duran yeşil renkte, karşılıklı simetrik dizili ve oval biçimli, ucu sivri şeklindedir. Yapraklarının üzerinde ise birbirine paralel üç çizgi bulunur. Sabun çiçeği yaz sonlarına doğru açar ve açılan çiçekleri tatlı kokulu, pembe veya beyaz renklidir. Bitki, dökülen çiçekleri ve kök gövdesinden çevresine doğru yayılım göstererek çoğalır. Sabun Çiçeğinden Yararlanma YöntemleriSabun çiçeği bitkisinin içeriğinde en fazla köklerinde olmak üzere, gövde, çiçek sapı, yaprak ve çiçeklerinde saponin maddesi, uçucu ve sabit yağlar, zamk ile reçine bulunur. Sabun çiçeği bitkisinden elde edilen saponin isimli madde bir miktar su ile karıştırıldığında sabun gibi köpürmektedir. Bu değerli madde sanayide özellikle yünlü kumaşların temizlenmesi işleminde kullanılır. Sabun Çiçeği Bitkisinin Tıbbi ÖzellikleriSabun çiçeğinin yaz aylarının ortasından başlayarak, sonbahara kadar, gövde, sap, yaprak ve çiçekleri toplanır. Toplanan malzemeler gölge ve havadar bir ortamda kurutulur. Kurutulan ve karıştırılan bu malzemeden 2 tatlı kaşığı kadarı alınarak 200 ml su içinde ateşte kaynatılır. Yapılan bu karışım suyundan her gün üç dört bardak içilir. Elde edilen bu karışım bitkisel tedavi olarak aşağıda belirtilen şikâyetleri gidermek amacıyla kullanılır.
Dikkat:Son yapılan araştırma verilerine göre, sabun çiçeği bitkisinin köklerinin zehirli olduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle dahili olarak kesinlikle kullanılmaması gerektiği önemle vurgulanmaktadır. |
Sabun çiçeği bitkisinin köklerinin zehirli olduğunu öğrendikten sonra, bu bitkiyi kullanarak hazırladığım bitkisel çayı tüketmekten dolayı sağlığıma zarar vermiş olabilir miyim?
Cevap yazMerhaba Abdülezel,
Sabun çiçeği bitkisinin köklerinin zehirli olduğu doğrudur ve bazı durumlarda tüketimi sağlık sorunlarına yol açabilir. Eğer bu bitkiyi kullanarak hazırladığın bitkisel çayı tükettiysen ve herhangi bir rahatsızlık veya belirti fark ettiysen, derhal bir sağlık profesyoneline başvurmanı tavsiye ederim. Kendi sağlığını riske atmamak için bitkisel ürünleri kullanmadan önce iyice araştırman ve gerekiyorsa bir uzmandan bilgi alman önemlidir. Umarım sağlığınla ilgili herhangi bir sorun yaşamamışsındır.