Beyaz Sabun Kullanım Alanları
24 Temmuz 2024

Beyaz Sabun Kullanım Alanları

Öncelikle sabun, asit ile bazın reaksiyonu sonucu oluşan bir tuzdur. Beyaz sabun, uzun yıllardır kullanılan önemli bir temizlik maddesidir. Sabunun kirleri yumuşatma özelliği vardır. Sabunun kirleri yumuşatmasının sebebi ise sabunun suda çözünerek bazik bir çözeltinin oluşmasıdır. Bu baz ile kirler yumuşar. Yumuşak özellikli sularda, kireçli sulara göre beyaz sabun ile daha etkili bir beyazlık elde edilir. Gerçek beyaz sabunun temeli genellikle zeytinyağıdır. Beyaz sabun kokusuz ve saftır. Beyaz sabun, çok fazla kimyasal madde içermediği ve hafif kokulu olduğu için birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Hem ev temizliğinde hem de vücut temizliğinde beyaz sabunu kullanabiliriz.


  • Bir kovaya beyaz sabunu su ile bekletip içine beyaz çamaşırları koyup suda bekletirsek ve daha sonra makinede yıkarsak çok daha temiz beyaz çamaşırlara kavuşabiliriz.
  • Beyaz sabun, sıcak su ve sirke üçlüsü ile halı ve koltuklarınızı sildiğinizde hem hijyenik bir sonuç alırsınız hem de birçok kimyasal deterjanın kokusuna maruz kalmamış olursunuz.
  • Leke çıkarmada beyaz sabun çok etkilidir.
  • Gömlek yakalarını beyaz sabun ile çitileyip biraz bekletin. Daha sonra çamaşır makinenizde yıkayın. Gömlek yakalarının temizlendiğini göreceksiniz.
  • Beyaz sabunu rendelediğinizde sabun tozu elde edebilirsiniz. Bu tozu torba şeklindeki banyo kesenizin içine koyduğunuzda ve sıcak su ile kirlenen yerleri sildiğinizde yüzde yüz verimli bir sonuç elde edeceksiniz.
  • Eşyalarınızın arasına beyaz sabun koyduğunuzda hoş, sade ve hafif bir temizlik kokusu bırakır.
  • Beyaz sabunu uzun süre kullanmayacağınız ve kaldıracağınız kıyafetlerin yanına koyduğunuzda kokusu ile koruyucu etkisi de olabilir.
  • Vücut temizliğinde beyaz sabun, duş jelleri ve diğer ürünlerden daha doğal olduğu için kullanılabilir.
  • Beyaz sabun ile ocaklarınızın kararan metal kısımlarını da parlatabilirsiniz.
  • Eviniz ahşap zeminden oluşuyorsa ve yürüdükçe gıcırdıyorsa, aralara beyaz sabun sürerek bu sesi ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Beyaz sabun cildimizi biraz kuruttuğu için zeytinyağı ile yapılmış olanları tercih edebiliriz.

Geçmişten Günümüze Beyaz Sabun

Osmanlılar döneminde en çok kullanılan üç sabun türü vardı. Bunlardan biri beyaz sabun, diğerleri ise Arap sabunu ve yeşil sabundu. Beyaz sabunda en çok faydası olan, zeytinyağı maddesi kullanılırdı. En kaliteli ve en çok talep edilen sabunlar ise Girit ve Kandiye'de üretilirdi. Bugün piyasada bulunan tüm beyaz sabunlara doğal diyemeyiz. Kimyasal maddesi en az olanı ve en güvenilir markaları tercih etmeye çalışmalıyız. Daha önceki yıllarda Türkiye'de şampuanlar çok fazla yoktu. Hatta bilinen bir veya iki şampuan markası vardı. O zamanlar saçlar önce beyaz sabunla iyice yıkanır, son yıkamada da bir kez şampuan kullanılarak saç yıkama işlemi bitirilirdi. Daha da önceden yalnızca beyaz sabun kullanılırdı. Günümüzde beyaz sabun, kokulu deterjanlar, ıslak mendiller ve daha birçok temizlik ürünü üretilmektedir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Bedriye

24 Temmuz 2024 Çarşamba

Sabunun kirleri yumuşatma özelliğinin sebebi gerçekten suda çözünerek bazik bir çözeltinin oluşması mı? Bu bazik çözelti kirleri nasıl yumuşatıyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet Bedriye, sabunun kirleri yumuşatma özelliği, gerçekten suda çözünerek bazik bir çözeltinin oluşmasından kaynaklanıyor. Sabun moleküllerinin yapısında hidrofilik (su seven) ve hidrofobik (su sevmeyen) kısımlar bulunur. Sabun suya karıştığında, bazik bir ortam oluşturur ve bu ortamda sabun molekülleri, hidrofobik kısımları ile yağ ve kirleri çekerken, hidrofilik kısımları ile suya bağlanır. Bu şekilde kirler yumuşatılarak suyla birlikte yıkanıp giderilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sabun Üretimi Çeşitleri

Sabun Üretimi Çeşitleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Organik Sabun Çeşitleri

Organik Sabun Çeşitleri

Koza Sabun Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Koza Sabun Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Sabun Süsleme ve Malzemeleri

Sabun Süsleme ve Malzemeleri

Nilera Limonlu Sabun Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Nilera Limonlu Sabun Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Sabun Hammaddesi Nedir?

Sabun Hammaddesi Nedir?

Güncel

Sabun Eritme Yöntemi

Sabun Eritme Yöntemi